Noh Omar minta Nik Aziz ‘jangan bawa perangai Kelantan’
May 03, 2010

KUALA LUMPUR, 3 Mei — Timbalan Pengerusi Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar menyifatkan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) sebagai “bodoh” sambil mencabar beliau agar menggunakan masjid-masjid di Kelantan untuk tujuan berpolitik.

“Ada tak panduan yang diberikan oleh kerajaan negeri mengenainya. Kalau ada, tak payahlah ada undang-undang.

“Nak berkempen, nak baca khutbah, tak kisahlah sebab tiada halangan.

“Dia Menteri Besar, buatlah undang-undangnya sendiri dengan sesuka hati,” kata beliau selepas merasmikan Perhimpunan Bulanan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani di Kelab Golf Perkhidmatan Awan hari ini.

Malahan, beliau mendakwa sesiapa yang mempertikaikan isu ini seperti Nik Aziz merupakan perbuatan tidak menghormati Sultan Selangor.

Jangan nak bawa perangai atau stail orang Kelantan datang ke Selangor.”

“Kita ada undang-undang sendiri, ada Sultan sendiri… jadi perbuatan PAS seperti tidak menghormati Sultan,” kata beliau sambil menambah, sebagai orang Melayu tidak menghormati Sultan Selangor.

Noh berkata tindakan Nik Aziz adalah tidak menghormati undang-undang negeri lain.

“Dia tolak politik sebagai ‘bodoh’, dia dua kali ganda lebih bodoh sebab dia Menteri Besar. Andai kata Sultan Kelantan mengeluarkan peraturan sedemikian, adakah dia (Nik Aziz) akan patuh atau tidak?

Kalau tak suka, pergi ke negeri yang rasa masjid boleh jadi tempat politik, dipersilakan. Usah datang ke Selangor. Jangan nak hina undang-undang orang Selangor,” kata beliau.

Khamis lalu, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin menjelaskan baginda melarang masjid digunakan sebagai pentas politik demi menjaga kesucian dan kehormanian tempat beribadat.

Nik Aziz dilaporkan berkata beliau menganggapnya sebagai karut dan peninggalan penjajah.

Noh yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata, sekiranya Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan hendak datang nak berceramah dalam masjid, datanglah berceramah.

“Orang Islam di Selangor faham agama. Kalau Nik Aziz tidak datang ceramah di Selangor, pegangan Islam orang Selangor tak kurang hebat juga darinya.

“Kita juga ada ulama-ulama kita sendiri.

Janganlah ingat Nik Aziz saja yang beragama hebat sebab janggutnya lebih panjang dari ulama Selangor.”

“Kalau nak politik, politiklah, jangan nak menghina undang-undang orang,” katanya.

source: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/noh-omar-minta-nik-aziz-jangan-bawa-perangai-kelantan/

Faris Al-Muhandisu:

Jangan nak bawa perangai atau stail orang Kelantan datang ke Selangor.

Sombong tahap dewa. Boleh terangkan macam mana ‘perangai atau stail orang Kelantan’? 1Malaysia sampah!

Kalau tak suka, pergi ke negeri yang rasa masjid boleh jadi tempat politik, dipersilakan. Usah datang ke Selangor.

Haha.. ini kelakar. Siapa yang bermain politik dalam masjid? UMNO boleh buat majlis solat hajat dan doa selamat lagi untuk kemenangan Mr. Kamal tu. Setakat nak bercakap pasal politik Islam pun salah? bukan pasal parti politik, tapi politik Islam. Salah? Mungkin dia tak baca kitab Ad-Din wa As-Siyasah: Ta’shiilun wa Raddu Syubuhat tulisan Prof. Dr. Yusuf Al-Qaradhawy [bukan ulama parti pembangkang tu, ulama besar yang PM2 kita duk salam dan cium tangan tu].

Janganlah ingat Nik Aziz saja yang beragama hebat sebab janggutnya lebih panjang dari ulama Selangor.

Melampau sungguh. Sunnah tu. Kita kalau takde janggut, janganlah jeles sampai nak perkecilkan orang lain. Bawaklah bertaubat, bukak kitab sikit, baca hadis ke. Faham la sunnah. Itu sudah jelas, nyata lagi bersuluh. Kecuali lah untuk mereka yang berhati hitam dan keras macam tahi yang dah tersadai sebulan.

Baso bodo payoh nak ajar (jenis bodoh susah hendak diajar), ni lah sikap oghe hok amal politik suku agama suku.

Tok Guru Dato’ Seri Nik Aziz

Memang BODOH pun… keno sebutir ngan Tok Guru! Pade muko! =P


Advertisements