Senarai Asia: UM, UKM terus jatuh

Universiti-universiti utama di Malaysia terus jatuh beberapa takuk dalam senarai Kedudukan 200 Universiti Asia yang dijalankan oleh Times Higher Education-QS World University Rankings.

Antaranya adalah Universiti Malaya (UM) yang jatuh ke kedudukan 42 berbanding 39 yang didudukinya pada 2009.

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), juga jatuh daripada kedudukan 51 kepada 58 untuk berada di tangga yang sama dengan National Central University, Taiwan dan Universiti Ateneo de Manila dari Filipina.

UM yang satu ketika dianggap universiti terunggul negara adalah antara 100 universiti terbaik di dunia pada senarai 2004 tetapi terkeluar daripada senarai itu pada 2006.

Bagaimanapun Universiti Putera Malaysia, berjaya memperbaiki kedudukannya daripada 90 kepada 77, manakala Universiti Islam Antarabangsa (UIA) merosot daripada 156 kepada 201.

Universiti Sains Malaysia (USM), yang diberi taraf Universiti Apex pada 2009, kekal pada kedudukan 69 dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) juga kekal pada tangga 82.

Kajian yang berpangkalan di UK itu meletakkan University of Hong Kong ditangga teratas dan diikuti oleh Hong Kong University of Science and Technology.

National University of Singapore pula berjaya menduduki tempat ketiga.

Sumber: Malaysia Kini

Senarai penuh boleh dirujuk di sini

Faris Al-Muhandisu: Bagus dah top 100 tu. Tapi cuba compare dengan world ranking di sini. Apa macam? puas hati? terserahlah. By the way, Universiti Teknologi PETRONAS and ‘geng-geng’ IPTS lain tak masuk ranking pun. Mengapakah? Bukan kerana UTP tak bagus ya. Oh tidak sekali-kali. UTP malah diiktiraf oleh industri melahirkan graduan-graduan yang bagus setanding dengan graduan dari universiti luar negara (pengalaman sendiri). Mungkin kerana UTP masih terlalu muda? ataupun mungkin kerana UTP universiti yang specialised dalam engineering sahaja menyebabkan tak layak masuk ranking? entahlah. Yang penting, tahniah UM! Universiti Ummi saya. hehe

Advertisements